علیه سوختگی
مصاحبه با مهسا شاه بنده هم بنیان گذار شرکت تریتا سانا درمان



زخم سوختگی یکی از دردناکترین زخمها است. همچنین به علت از بین رفتن لایه رویی پوست[1] محل سوختگی مستعد آلودگی به انواع باکتری، ویروس و سایر عوامل بیماریزا است. جهت از بین بردن مقاومت این باکتریها از نانوذرات و نانوداروهای مختلف استفاده میشود. به دلیل ضررهای احتمالی به خود بیمار و نسلهای بعد، تیم تریتا تصمیم گرفت که به سمت داروهای گیاهی رفته و برای جلوگیری از عفونت، از بین بردن اسکار یا جای زخم و ترمیم سریع زخم سوختگی از گیاهان با قابلیت درمانی استفاده کند. از این رو تیم تریتا سانا درمان، پس از تحقیقات وسیع و انجام تستهای بالینی و دریافت مجوزها، در پی ورود اولین محصول کاملا گیاهی، بدون استفاده از هیچگونه ماده شیمیایی در درمان بیمار و تامین آرامش روانی ایشان در طول درمان است.
برای آغاز گفتگو کمی از خودتان بگویید.
من مهسا شاه بنده هستم کارشناس ارشد میکروبیولوژی، یکی از بنیان گذاران شرکت تریتا سانا درمان.
ایده اولیه شکل گیری شرکت تریتا سانا درمان چه بود و از کجا به وجود آمد؟
ایده اولیه شرکت درواقع از پایان نامه بنده که در سال 94 روی زخم های بیماران سوختگی کار می کردیم، شکل گرفت و در این روند متوجه شدم در سال ۱۸۰ هزار مراجعه کننده سرپایی سوختگی داریم که از این تعداد ۳۰ هزار نفر بستری میشوند.[2] علاوه بر این آثار سوختگی به جامانده بر روی پوست افراد آسیب دیده به خصوص روی صورت، تا چه اندازه بر روحیه این افراد اثر می گذارد. در این راستا ما در مرحله اول به دنبال این بودیم که با علم نوین نانو بتوانیم دارویی را به این منظور تهیه کنیم. به مرور با تستهایی که انجام دادیم به این نتیجه رسیدیم با توجه به اینکه در کشور ما گیاهان دارویی زیادی وجود دارد، به سمت استفاده از گیاهان دارویی برویم که از سال 94 تا به امروز این روند ادامه پیدا کرد و در نهایت به محصول اولیهای تبدیل شد که در پی گرفتن مجوزهای آن هستیم.

به جز بحث وجود انواع گیاهان دارویی در کشور آیا مواد نانو مشکلی داشتند که به سمت استفاده از گیاهان دارویی رفتید؟
در حقیقت استفاده بیش از حد از داروهای نانو به تدریج بر روی اندام های بدن تاثیر منفی خواهد داشت و به مرور روی نسلهای بعدی ناهنجاریهای ژنتیکی ایجاد میکند.
چه شد که تصمیم گرفتید به عنوان کسب و کار به این موضوع نگاه کنید؟
در سال 97 جشنوارهای در پارک علم و فناوری دانشگاه تهران با عنوان جشنواره اندیشمندان و دانشمندان جوان و با همکاری بنیاد جمیلی برگزار شد. ما در این نمایشگاه حضور پیدا کردیم و در آنجا توانستیم با کسب رتبه اول، وارد بحث تجاریسازی محصول شویم. در واقع میتوان گفت که از ابتدا حداقل نگاه بنده به این پروژه به شکل کسب و کار نبود چون با فضای آکادمیک تفاوت دارد. ما داشتیم به صورت علمی این پروژه را دنبال می کردیم و تنها تفکر و هدف ما این بود که چطور میتوانیم به این مقاومت دارویی غلبه کنیم تا بیماران زیادی بتوانند سلامتی خودشان را به دست بیاورند یا حداقل جان خود را از دست ندهند. اما با حضور در این جشنواره و آشنا شدن با تیم کسب و کار پارک علم وفناوری دانشگاه تهران و همکاری با این دوستان توانستیم این پروژه را به یک کسب و کار تبدیل کنیم. چون لازمه اینکه محصول را بتوانیم در اختیار بیماران قرار دهیم، ثبت حقوقی شرکت بود.
شکلگیری تیم شما از کجا شروع شد؟
تشکیل تیم از همان جشنواره شکل گرفت و در واقع با عنوان “تیم مدا” در این جشنواره شرکت کردیم. ما در این جشنواره موظف بودیم که تیم سازی انجام بدهیم و بوم کسب و کار تهیه کنیم که طبیعتا این کار نیازمند یک دانش اولیه بود. اعضای تیم MBA در این زمینه به ما کمک کردند و از این طریق توانستیم با چالشهای بازاریابی و ورود به بازار آشنا شویم. یکی از چالشهایی که با آن مواجه بودیم، این بود که یکی از گیاهان مورد استفاده برای تولید این محصول، گیاه بومی ایران نبود و به ناچار باید این گیاه را به داخل کشور وارد میکردیم. به همین دلیل در مدت زمان کوتاهی با بررسیهایی که انجام دادیم، یک گیاه بومی داخلی را جایگزین آن کردیم که دیگر نیازی به وارد کردن این گیاه نداشته باشیم. اعضای تیم ما در حال حاضر متشکل از 12 نفر است. واحد کسب و کار که روی بحث تجاریسازی متمرکز هستند، واحد تحقیق و توسعه که روی سایر محصولات مشغول به کار هستند و واحد شبکه های اجتماعی.

قبل این هم تجربه استارتاپی و کسب و کار داشتید؟
خیر بنده تجربه حضور در حوزه استارتاپی و کسب و کاری را نداشتم و بیشتر در حوزه آکادمیک مشغول به فعالیت بودم و پایه علمی داشتم.
کرونا چه تاثیری در کسب و کار شما داشته است؟
ما در فاز انجام تستهای انسانی بودیم و باید به طور مرتب در روزهای اول، سوم و پنجم پس از استعمال پماد بر روی موضعی که دچار سوختگی شده، نتایج به دست آمده را در بیماران بررسی میکردیم که متاسفانه به دلیل شیوع کرونا بیماران کمتری به بیمارستان مراجعه میکردند، بنابراین بررسیها و تستهای مدونی که در نظر گرفته شده بود با اختلال مواجه شده است.
در بین کارآفرینان کمتر خانمی به عنوان بنیانگذار نقشآفرینی میکنند. به نظر شما دلیلش چه میتواند باشد؟
امروزه حضور کم رنگ زنان در حوزه کارافرینی به شدت احساس میشود، در صورتی که زنان میتوانند با استفاده از ابتکارات و خلاقیتهای خود در ارتقای کیفیت محصولات و توسعه آن ها نقش موثرتری داشته باشند. به هر روی دلایل زیادی میتواند وجود داشته باشد که کمتر خانمی به عنوان بنیانگذار نقشآفرینی کند. از جمله موانع اجتماعی، موانع خانوادگی، موانع اقتصادی، موانع درونی، کمبود دانش و مهارت، نداشتن اطلاعات و هوش تجاری و در نهایت متاسفانه نگاه جنسیتی جامعه به آن ها را میتوانیم به عنوان موانعی برای حضور زنان در حوزه کارآفرینی نام ببریم.
به جز نقش آموزش و پرورش که خیلی مورد تاکید است، به نظر شما بدنه جامعه و شهروندان چه میزان در حضور یا عدم حضور زنان در عرصه اجتماعی نقش دارند؟ اگر خاطرهای یا تجربهای دارید با سرند در میان بگذارید.
بهتر است اینگونه ببینیم که امروزه در جامعه ما چند درصد از فعالیتهای مهم اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی به زنان اختصاص داده شده است و یا اینکه چه تعداد از زنان در سطح کشور به عنوان وزیر، فرماندار، نماینده، استاندار و یا شهردار فعالیت دارند. پس میتوان اینگونه نتیجه گرفت که قطعا هم بدنه جامعه و هم شهروندان در میزان حضور و یا عدم حضور زنان در عرصه اجتماعی نقش بسیار موثری دارند. اما جهت حضور و یا عدم حضور زنان در اجتماع علاوه بر عوامل بیرونی عوامل درونی هم نقش دارند.

نگاه جنسیت زده مختص جامعه ما نیست با این حال نمیشود میزان و تاثیر آن را در جوامع در حال گذاری چون جامعه ایران با جوامع توسعه یافته برابر دانست. با این تفاسیر گمان میکنید میتوانیم در آینده شکاف جنسیتی را کاهش دهیم؟
برای از بین بردن شکاف جنسیتی در آینده لازم است هم زنان جهت اثبات توانمندیهای خود تلاش کنند و هم جامعه جهت کمرنگ کردن نگاه جنسیتی تلاش کند. از نظر بنده لازم است زنان جهت رفع این موانع با حفظ روحیه شکست ناپذیری و انسجام به منظور شناخت توانمندیها و علایق خود قدم بردارند و با برنامهریزی و پشتکار به اهداف بلند مدت خود در زندگی دست یابند. از طرفی جامعه با تغییر رویکرد جنسیت زده و حمایت قانونی، مشارکت و همکاری زنان در حوزههای مختلف اجتماعی، اقتصادی، مدیریتی و آموزشی را تسهیل نماید. از طرفی باید در نظر داشت اثبات توانمندی زنان در اجتماع میتواند شکاف جنسیتی را کاهش دهد. قطعا و قطعا یکی از راههای موفقیت، آبادی و سعادت کشور استفاده از افراد توانمند در موقعیتهای مختلف آن جامعه است.
پانویس ها
[1]– لایه اپیدرم
[2]– سوختگی ششمین علت مرگ در ایران www.snn.ir