سونی؛ از تلویزیون تا کنسول بازی
نگاهی به زندگی آکیو موریتا هم بنیان گذار شرکت سونی



آکیو موریتا[1]، تاجری که به عنوان یکی از بنیانگذاران سونی شناخته میشود. فردی علاقمند به انجام کارهای فوقالعاده و متفاوت! وی شرکت سونی[2] را در ایالاتمتحده تاسیس کرد. شهرت آکیو موریتا بخاطر تولید محصولات مختلف سونی است. موریتا در 26 ژانویه 1921 در ناگویای[3] ژاپن متولد شد. به عنوان فرزند ارشد خانواده، حرفه خانوادگی به وی آموخته شد. با این حال موریتا به فیزیک و ریاضی علاقمند بود. او در سال 1944 از دانشگاه سلطنتی اوزاکا[4] فارغ التحصیل شد و پس از آن به نیروی دریایی ژاپن پیوست و در جنگ جهانی دوم به ژاپن خدمت کرد و این همان جایی بود که موریتا با شریک تجاری آینده خود یعنی ماسارو ایبوکا[5] ملاقات کرد.

پس از بازگشت از جنگ، موریتا پیشنهاد موسسه فناوری توکیو[6] را برای پیوستن به آن ها پذیرفت. در سال 1946، موریتا و ایبوکا شرکت مهندسی مخابرات توکیو[7]را تاسیس کردند که شامل بیست کارمند و سرمایهای بالغ بر صدونود هزار ین بود. در این شرکت نوار مغناطیسی، رادیوی ترانزیستوری جیبی و بسیاری از محصولات جدید دیگر تولید می شد. در سال 1960، آکیو موریتا این شرکت را در ایالاتمتحده راهاندازی نموده و آن را «سونی» نامگذاری کرد. همان سال اولین تلویزیون ترانزیستوری را تولید کردند. در سال 1973 سونی جایزه امی[8] را برای تولید تکنولوژی تلویزیون ترینیترون[9] دریافت کرد.
بعد از آن به ترتیب دستگاه ویدئوی خانگی، فرمت وی۔ اچ۔ اس[10] و سپس واکمن[11] که نخستین پخش کننده موسیقی قابل حمل در جهان بود، بوسیله این شرکت تولید شد. در سال 1984 سری دیسکمن[12] را به بازار ارائه دادند. شرکت سونی آمریکا اولین شرکت ژاپنی بود که در فهرست بازار بورس نیویورک قرار گرفت. آکیو علاوه بر همکاری با سونی، سمت های دیگری نیز داشت: وی معاون رئیس فدراسیون تجاری ژاپن[13] ، عضو گروه روابط اقتصادی آمریکا-ژاپن[14] و سومین فرد ژاپنی بود که رئیس کمیسیون سه جانبه شد.
بسیاری از موفقیت های سونی مرهون تلاش های موریتا است. وی با ایده های نوین و تفکر خلاق خود، فرهنگ و سبک زندگی جدیدی را به کمک محصولاتی چون واکمن و دستگاه ویدئو ایجاد نمود که از جمله ایده های نوین در آن زمان محسوب می شدند. در سال 1966 موریتا کتابی با عنوان مدارس بی اهمیت[15]را بر اساس منابع انسانی نوشت. او معتقد بود که مدارس در انجام و یادگیری شغل اهمیت چندانی ندارند و به نظر می رسد این تفکر امروزه در ژاپن بسیار ترویج یافته و از محبوبیت بالایی برخوردار است. وی علاقمند بود که محصولات و فعالیت های شرکت را به مواردی غیر از تولیدات الکترونیکی گسترش دهد. بنابراین به سمت کسبوکار نرم افزار موسیقی سوق پیدا کردند و شرکت سی. بی. اس / سونی[16] شروع به کار کرد.
در سال 1979 با تاسیس شرکت بیمه عمر شرکت سونی، پا در عرصه های مالی گذاشتند. همچنین شرکت موسیقی سی. بی. اس[17] و شرکت کلمبیا پیکچرز[18] را نیز خریداری نمودند. موریتا جوایز متعددی را برای موفقیت های برجسته خود دریافت کرد. مدال آلبرت[19] از سوی انجمن سلطنتی هنرهای انگلستان در سال 1982 به وی داده شد. در سال 1984 لژیون افتخاری[20] دریافت کرد و در سال 1991 امپراتور ژاپن نشان اول گنجینه مقدس[21] را به او داد. در سال 1987، دانشگاه مانیتوبا[22] جایزه بین المللی کارآفرین نمونه را به وی اهدا کرد. آکیو موریتا در سال 1993 نشان افتخاری شوالیه انگستان را دریافت نمود. پس از مرگش نیز نشان خورشید فروزان[23] به وی اهدا شد. او در 25 نوامبر 1994 از ریاست سونی کناره گرفت. موریتا در اکتبر 1999 به علت ذات الریه چشم از جهان فروبست.
پانویس ها
[1]-Akio Morita
[2]-Sony Corporation
[3]-Nagoya
[4]-Osaka Imperial University
[5]-Masaru Ibuka
[6]-Tokyo Institute of Technology
[7]-Tokyo Tsushin Kogyo
[8]-Emmy Awardجایزه آمریکایی برای تولیدات تلویزیونی، سابقه اهدای آن به 1949 برمیگردد. (م)
[9]-Trinitron
[10]-VHS
[11]-Walkman
[12]-Discman
[13]-Japan Business Federation
[14]-Japan-U.S Economic Relations Group
[15]–Never Mind School
[16]-CBS/Sony Group Inc
[17]-CBS Records Inc
[18]-Columbia Pictures Entertainment Inc
[19]-Albert Medal
[20]-Legion of Honorنشان شوالیه فرهنگ و ادب فرانسه که نخستین بار توسط ناپلئون بناپارت در 1802 بنیان گذاشته شد. (م)
[21]-Order of the Sacred Treasure: نشان زویی هوشو که نخستین بار توسط امپراتور میجی در 1888 بنیان گذاشته شد. (م)
[22]-Manitoba
[23]-Grand Cordon of the Order of the Rising Sun نشان نظامی-فرهنگی-سیاسی در سطح عالی در ژاپن که نخستین بار در 1876 توسط امپراتور میجی ایجاد شد. (م)